Direktlänk till inlägg 24 juli 2011

Hastigt ändrade planer slutade mitt i händelsernas centrum.

Av Matilda - 24 juli 2011 18:47

Veckans vecka hade förlupit ganska smärtfritt med endel regn var dag men även några solglimtar, akkurat som vädret alltid är i Norge.. ;) Men vi är vana nu, har fått in goda vanor! Regning dag: bra P3-program i öronen, regnkläder och ett stilla lunk i skogen. Solig dag: kavlar upp ärmarna, tar lite längre fikapauser, slutar tidigt och far ut med bullar och saft och firar att vi faktiskt har sommarlov på Vinstras egen playa, Eidesand.


Helgen började närma sig efter en lång vecka och ändrar plan nummer 1 blev: Helt ledig fredag. YES! jag var den lata drivaren i detta förslag, bjöd bort några övertidstimmer till Carl som i sin tur bjöd på sovmorgon och nykokt mannagrynsgröt. Under frukost hörde Moskus-Per av sig. På hytten var det regnigt, tjock dimma, fjället var som borta och vädret för resten av helgen såg inte direkt klarare ut..


Så, ändrad plan nummer 2 var att skjuta upp hyttehelgen två veckor, då skulle även Moskus-Pers kjäresta från Trondheim vara med, trevligt ;)! Efter alla dessa veckor är min östrogenhalt under det normala är jag rädd.. (Å, andra sidan har jag blivit duktig på att kompromissa, bortse från detaljer, inte vara så husmorspedantisk OCH uppskattat att Carl inte är som en medelmåttig, manlig, skogsarbetare!)


Plan B i den ändrarde plan 2, blev istället en helomvändning och ett rejält miljöombyte! Vi bokade en helgweekend i storstan, självaste Oslocity! Det blev ju inte riktigt heller som vi hade tänkt, och det kan väl inte ha undgått någon...


På tåget stannade vi för inväntan på signal från centralen, det hade skett en explosion i centrala byen. Men dator och gratis internet förstod vi snart att ett dåd mot de norska politikerna hade skett! Vi kom i alla fall fram till Oslo, och till hotellet. Centrala stan var avspärrad och välvilliga poliser strömmade runt på gatorna runtom. Tack och lov hade vi inte hotell mitt i smeten, utan höll oss på säkert avstånd från kaoset. Senare på eftermiddagen fick vi höra om det extremt tragiska på Utöya, och vi foljde med alla nyhetssändningar. NRK sände direkt, dygnet runt, hela helgen, så vi höll oss gott uppdaterade.


I stället för storstadsshopping och slottsbesök (ändrad plan nummer 3) blev det hyra av cyklar och sköna turer i stadssolen till botaniska trädgårdar och fram-museet utanför city. När vi blivit kulturellt mätta, tog vi våra träningskläder (ja, här är väl den enda planen som inte blev ändrad. Vi skulle testa storstadsgym!) och förgyllde först Haralds gym med våra bröst och ben. Ett RIKTIGT gym med dämpad belysing, öppna fönster och gamla 80-tals bodubuilder alá David Hasselhoff på alla väggar. Där hade kvinnorna bredare lår än mig, och männen stönade högre än lovligt. En riktigt gym-kulturell upplevelse ;) Dagen efter fögyllde vi Actic med våra ryggar och armar, där hade tjejerna smalare stjärtar än vad jag har armar, och killarna mer hårspray än mig. Ja, vi var kanske lite malplacerade där vi gick runt utan skor i svettiga bomullstshirtar, men vi prövade många möjliga och omöjliga maskiner och hade utsikt genom panoramafönster rätt ut på Oslos gator! 

Efter njöt vi av (medtjuvade) frukostbuffémackor och solo till lunch i skulpturparker och båthamnar, en riktigt skön slapparweekend!


Och istället för fartfyllda stadsturer på kvällarna (ändrad plan nummer 4) så kunde vi lägga våra icke-upp-shoppade pengar på GODA middagar! Ja, kors i taket! Här snackar vi inte bara en, och inte två, utan tre rätters! (Och medisterfarse och havregrynsgröt resten av nästa vecka..) Kvällarna i staden var lugna, och det var ganska skönt för två lantisar. Folk gick runt i stilla mak i den fantastiskt varma och sköna sommarkvällen och tände marschaller och lämnade blommor i den öppna domkyrkan.


Ja, en mycket speciell helg, mitt i händelsernas centrum. Men norrmännen jobbade bra, de höll folk på säkert avstånd, vi fick mycket information och sände många tankar och bad en bön till alla de som drabbats, och förgäves grunnade vi på hur något som detta kunde hända...


Ja, vi kommer tillbaka till Gudbrandsdalen, trötta och nöjda, och glada att se skog igen. Och Norge kommer tillbaka till en ny vecka, ny på alla sätt och vis. Vi följer med och undrar hur detta kommer förändra det så väna Norge..



  Ja, närmare centrum än såhär kom vi inte. Och de norska poliserna och militärerna jobba på bra, de fick verkligt bekänna färg. Och visa upp sina mest manliga sidor.. ;)



     På lördagkvällen var det en märklig stämning runt centrum, utanför kyrkan hade många samlats för att visa medlidande, och inte långt därifrån hade en spontanduo ställt upp med stämningsfull kvällskonsert. Fint.





Men mitt upp i allt elände och uppståndelse var vi lite Oslo-turister också. På Oslo-turistcyklar ;) Solen sken, det var varmt sommarväder och vi lade av många mil i Oslos utkanter med kartan i högsta hugg!

 

  Bland annat ut till Bygdöy, där vi (på studentpris såklart!) gick till Fram-museet. Coolt! Alla som inte vet får google på saken, en osannolik historia och nord och sydpols farare  för nästan 100 år sedan, That´s one of a tur!




  ..and that one of a Myskoxe! Ja, kanske inte turens vackraste exemplar, men en tager vad man haver!



  Fredagkvällen gick vi till en faaaantastisk köttrestaurang (prisvärd, god, bra service enligt omdömena på internet) och ja! kors! Det slog nästan knut på tungan! Två hungriga, matglada svenskar var på stadssemester!  




  Man får vara lite kretaiv när man vill hitta sevärdheter UTANFÖR stan.. ;) Och vissa är kanske lite mer maskinlättflörtade än andra, men vad gör väl det en solig förmiddag på cykel!





Lördagskvällen skulle även den ha sin middag, och det fick den, med råge! HÄR snackar vi trerätterns så magen hoppar glädjeskutt!

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Matilda - 1 augusti 2011 18:06

Då var det gjort, vi har turistat i Jotunheimen, bland svenskar, tyskar, fransmän, nederländare och en del norrmän i en salig och trång blandning! Jag ska erkänna att jag var ganska skeptisk, tänkte mörka tankar om turistfällor, anordnade tältplatser...

Av Matilda - 17 juli 2011 12:35


Först och främst har ju ännu en vecka i skogen förflutit, och inte vilken vecka som helst! "Gissa vad jag sprang på? En Kabelkransdrift! Kom hit!" och jag snabb som attan, hoppade i Maen och styrde kosan mot Carls blokk, och mycket riktigt! Lite nörd...

Av Matilda - 10 juli 2011 17:51

Hej! Ännu en arbetsvecka för Mjösen skog har förflutit och vi kan konstatera att de norska vädersajterna inte längre än något att lita på. Veckan har varit präglad av regn och glimtar av solsken, yr.no har dock meldt regn varenda dag i två veckors ti...

Av Matilda - 3 juli 2011 18:41

  En vecka har gått och vi har jobbat på i skogen och det blev en liten tur även denna helgen. Nu har vi börjat komma upp lite i fjällskogarna , över 850m där värnskogsgränsen är dragen och det är betydligt lättare att gå, och även taxera. Att göra...

Av Matilda - 26 juni 2011 15:41

En vecka har gått sedan förra inlägget och vi har hunnit göra oss hemmastadda i Vinstra samt gjort ett par hundra hektar taksering. Dagarna är långa men går ganska snabbt om man inte tittar på klockan för ofta. Har man en en sån här utsikt, över Kvam...

Ovido - Quiz & Flashcards