Direktlänk till inlägg 17 juli 2011

Fullspäckad vecka!

Av Matilda - 17 juli 2011 12:35

Först och främst har ju ännu en vecka i skogen förflutit, och inte vilken vecka som helst! "Gissa vad jag sprang på? En Kabelkransdrift! Kom hit!" och jag snabb som attan, hoppade i Maen och styrde kosan mot Carls blokk, och mycket riktigt! Lite nördigt, ganska exotiskt och väldigt coolt! När de norska dalskogarna blir för branta för att köra i, kör de i stället dit en gigantiskt kran, med kilometerlånga vajrar och en portabel volkswagenmotor på 2 liter som de drar upp i de branta backarna, hakar fast träd för träd och med gravitationens hjälp, drar ner till vägen. Oj, blir inte detta väldigt dyrt? tänkte vi. Jodå, svarade norrmannen, men staten ger stötte med 120 NOK per kubik. Ja kors, norrmännen har då råd med allt! Häftigt var det att se på i alla fall!

   

Under veckan var det även Carls alldeles egen lillördag, på onsdagen tog han sig ledigt och drog på rafting i Sjoaälven. Jag stannade kvar i jägmästarens eget element, skogen. Och lugnast var nog det, för av bilder, filmer och berättelser att dömma gick det vilt till! En hes, trött och ganska blöt kille kom hem efter en lång dag, test and try, 4 aktiviteter för priset av 1, mycket rädsla för pengarna med andra ord ;)


 

Vem är coolast i floden här, floden här, floden här?...

 

Jo, han är coolast i floden här, floden här, floden här!

 

Old news! Done this before.

 

Vem är blötast på flotten här, flotten här, flotten här? (Jo, han som sitter längst fram till höger såklart!)


  Vem vågar pendla från bruen her, bruen her bruen her?

På fredagen tog vi tidig helg, och drog till Dovrefjellen. Vilken kväll! Solen sken, temperaturen var perfekt, spänsten i tältet var perfekt, och vi sov som en prins och prinsessa på fjellet. Med nya krafter bjöd lördagen på Myskoxesafari! Var jag skeptisk? Kunde detta vara en turistfälla? Men ack! Tillsammans med en duktig guide, en norsk kvinna och ett nederländskt par styrde vi kosan upp på fjället och fick en fantastisk upplevelse! Där stod de, 2 stora, starka karlar med magnifika horn och en gigantisk moskusnacke. Vi kom, vi såg och vi gick hem. En upplevelse, en solbränna och en hyttehelg rikare. Jorå, vissa av oss innesitter en fantastisk social kompetens, och carl och moskusPer kom så bra överens att han bjöd med oss till sin hytte nästa helg! Kul, dokumentation utlovas!

             Yes! Jag trodde aldrig jag skulle få se en huskykull igen! Men på hjerkinnhus fjellstue fanns ALLT! både valpar och moskussafari ;)

  Moskus-Per, holländarna, norskan och svensken   Mycket pedagogiskt, medan vi stod och såg på moskusarna bjöds det på moskus på närmare håll med, i pölseform!

  Bedömd av gudien: 8-årig muskos hane, på 350-400 kg. Dessa bjässar kan springa 60 knyck och vid battle slår de samman så kraften i sammanstöt uppgår till 80 ton.

  Svenskarna till vänster, moskusarna till höger!   Yes! Botanikabstinensen blev stillad. Kongsvold är tydligen vida känt för den rika fjellfloran, de hade en kjempeflott fjellhage!

Efter turen, solbrända och trötta, rullade vi genom Rondane på finaste turistvägen och letade tältplats för natten. Trodde vi ja... När klockan blev sent, snålblåsten kom över fjället och solnedgången skymdes av mörka moln tänkte vi "det er ingen skam att snu" och innan någon visste ordet av var vi hemma med varsin fryspizza och en påse chips. Man måste ta seden dit man kommer!

  Triplecheese (ja, den hette faktiskt så) with extra cheese (ja, han lade faktiskt på extra ost) peanuts, bananas, pepper and curry (ja, han lade på ALLT!) och en norrlands guld (ja, vi kunde faktiskt vara oss själva för en stund)

En skön vecka, en skön helg och ett skönt sommarnorge!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Matilda - 1 augusti 2011 18:06

Då var det gjort, vi har turistat i Jotunheimen, bland svenskar, tyskar, fransmän, nederländare och en del norrmän i en salig och trång blandning! Jag ska erkänna att jag var ganska skeptisk, tänkte mörka tankar om turistfällor, anordnade tältplatser...

Av Matilda - 24 juli 2011 18:47

Veckans vecka hade förlupit ganska smärtfritt med endel regn var dag men även några solglimtar, akkurat som vädret alltid är i Norge.. ;) Men vi är vana nu, har fått in goda vanor! Regning dag: bra P3-program i öronen, regnkläder och ett stilla lunk ...

Av Matilda - 10 juli 2011 17:51

Hej! Ännu en arbetsvecka för Mjösen skog har förflutit och vi kan konstatera att de norska vädersajterna inte längre än något att lita på. Veckan har varit präglad av regn och glimtar av solsken, yr.no har dock meldt regn varenda dag i två veckors ti...

Av Matilda - 3 juli 2011 18:41

  En vecka har gått och vi har jobbat på i skogen och det blev en liten tur även denna helgen. Nu har vi börjat komma upp lite i fjällskogarna , över 850m där värnskogsgränsen är dragen och det är betydligt lättare att gå, och även taxera. Att göra...

Av Matilda - 26 juni 2011 15:41

En vecka har gått sedan förra inlägget och vi har hunnit göra oss hemmastadda i Vinstra samt gjort ett par hundra hektar taksering. Dagarna är långa men går ganska snabbt om man inte tittar på klockan för ofta. Har man en en sån här utsikt, över Kvam...

Ovido - Quiz & Flashcards